wij gaan VOOR DUURZAAMHEID


Tegenwoordig hoor je steeds vaker het woord duurzaamheid terugkomen in onze maatschappij. Het wordt steeds belangrijker om na te denken wat de gevolgen voor het milieu van een kledingproductie zijn. Dus de vraag rijst, wat is duurzaam textiel eigenlijk en wat is de meerwaarde voor de verkoper en zijn klanten.

BIOLGISCH TEXTIEL

WAT IS DUURZAAM TEXTIEL?


Wat is duurzaam of ook wel biologisch textiel precies? In de basis praten we dan vooral over het winnen en verwerken van natuurlijke grondstoffen als katoen, zijde of wol. We spreken bijvoorbeeld over biologisch textiel als er:

  • Geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en chemische pesticiden
  • Productieproces waar minder water en energie wordt verbruikt
  • Productieproces waar minder broeikasgassen worden uitgestoten
  • Geen schadelijke chemicaliën tijdens het verven worden gebruikt.

Bovendien wordt er niet alleen gekeken naar milieu-aspecten maar zeker ook naar de werkomstandigheden van de medewerkers. Bijvoorbeeld minimumlonen,  verbod op kinderarbeid en het hebben van een veilige en hygiënische werkomgevingen.

Bekijk het assortiment van Stanley/Stella
STANLEY/STELLA

ONZE PARTNER IN DUURZAAM TEXTIEL


Al sinds 2012 brengt Stanley/Stella collecties die schitteren door hun eenvoud en zo de essentie van kleding samenvatten. Dit merk ziet het als een missie om te breken met de diepgewortelde codes en de perceptie van de textielindustrie bij te stellen, om producten op de markt te brengen met respect voor de mens, het milieu en de klanten.

Wij zijn daarom trots om te vermelden dat wij een officiële Stanley/Stella dealer zijn. Dit betekent dat wij voldoen aan alle eisen van dit merk stelt op het gebied van kwaliteit, werkomstandigheden en verwerking.

Bekijk het assortiment van Stanley/Stella

VOORDELEN VAN DUURZAME KLEDINGDoor duurzame kleding te kiezen, draag je bij aan een beter milieu. De textielsector is erg belastend voor het milieu. Voor de productie van één T-shirt is bijvoorbeeld 2.700 liter water nodig. Dat is genoeg water om één persoon 3,5 jaar lang van 2 liter drinkwater per dag te voorzien. Terwijl er in veel landen een gebrek aan schoon drinkwater is.


We kiezen om onze om te werken met leveranciers die beschikken over alle juiste certificaten, zodat we de juiste werkomstandigheden kunnen garanderen. Wij bekijken altijd alle opties om het beste te doen. Help bij deze strijd tegen misstanden binnen de textielindustrie, zoals kinderarbeid en kies voor duurzame kleding.

Duurzame kleding en transparantie gaan hand in hand. Doordat jouw merk zich verbind met duurzame producten, zal het vertrouwen bij je klanten  hoger komen te liggen en zullen eerder voor jouw merk kiezen. Zo creër je nieuwe kansen en draagt jouw merk ook bij aan een duurzame toekomst en een betere maatschappij.

De keuze voor duurzame kleding wil niet automatisch betekenen dat je moet inleveren in comfort, uitstraling of kwaliteit. Sterker nog, sommige van onze duurzame materialen dragen meestal prettiger, zien er mooier uit en zijn beter van kwaliteit dan hun minder duurzame alternatieven.

DUURZAME OPLOSSINGEN

DUUZAME KLEDINGLIJN IN GEDACHTEN?

Vraag een offerte aan
RECYCLING

WAT IS GERECYCLED TEXTIEL?


Waarom zouden we nieuwe kleding produceren als we alles kunnen recyclen? Alle grondstoffen kunnen worden bespaard en er is minder afval op de wereld. Maar waar komen de grondstoffen voor gerecycled textiel vandaan? In Nederland wordt per jaar ongeveer 70 miljoen kilo aan textiel verzameld.

Tweedehands kleding wordt doorgegeven aan anderen, te koop aangeboden op internet of naar de kringloopwinkel gebracht. Een groot deel van het textiel, dat zeker nog gebruikt kan worden, verdwijnt gewoonweg bij het restafval. Het gescheiden inzamelen van het textiel is belangrijk voor de kwaliteit voor het materiaal, dus textiel dat terecht komt bij het restafval verliest zijn waarde.

MILEUWINST

HET RECYCLE PROCES


Er wordt geschat dat door de sorteerbedrijven zo’n 55% van het textiel geschikt is voor hergebruik, 37% geschikt voor recycling is (inclusief poetslappen en isolatie- en matrasvullingen) en 8% is onbruikbaar om te recyclen, dat wordt verbrand. Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van mengingen van materiaal, kijk maar op het label van jouw kleding. De ritsen, knopen etc. worden machinaal verwijderd. Er zijn twee manieren om het recycleproces te vervolgen. Om kleding te kunnen recyclen wordt het vaak vermalen tot er alleen maar vezels over zijn. Van deze vezels wordt bij voorkeur weer garen gemaakt om de meeste waarde er uit te halen. In sommige gevallen is dat niet altijd mogelijk omdat de kleding te vervuild of beschadigd is. Dan worden er bijvoorbeeld poetsdoeken van gemaakt. Milieuwinst is overal in de keten mogelijk: bij producenten, modebedrijven, consumenten en recyclers. We hebben het over de milieuwinst wanneer kleding gerecycled wordt ten opzichte van het verbouwen/produceren van nieuwe kleding. Er zijn natuurlijk meerdere materialen dan katoen en polyester, zoals wol en leer.

  • Kleding wordt vermalen tot vezels.
  • De vezels worden ontkleurd en opnieuw geverfd in de gewenste kleur.
  • Voor het vervezelen van het textiel wordt het gesorteerd op kleur
  • Er worden geen bleek- en kleurstoffen worden gebruikt.

EEN GEÏNFORMEERDE BESLISSING

een compleet duurzaam product


Wij gaan nog een stap verder. We passen niet alleen duurzame normen toe op het gebied van textiel, maar trekken het duurzame gedachtengoed door in onze gehele productie. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingen, stickers of prints. Dus dat betekent een compleet duurzaam product.

DUURZAAM TEXTIEL

DUURZAME LABELS EN HANGTAGS

DUURZAME BEDRUKKINGEN

BIOLOGISCHE VERPAKKINGEN

Studio

Laat een
ontwerp maken

Bekijk onze opties
Producten

Het beste textiel voor jouw merk

Bekijk onze opties
Veredeling

decoratieve bewerkingen

Bekijk onze opties